Info om racen

Mentalitet

Golden Retrieveren er både imødekommende, tillidsfuld og hengiven overfor familien. Hunden er glad for børn og generelt venlig overfor de fleste mennesker. Golden Retrieveren er velegnet som familie- og jagthund, men kan også, med den rette træning, bruges som terapihund.

Både hanner og tæver enes som regel godt med andre hunde. Der er generelt ikke stor forskel på kønnene af sind.

Golden Retrieveren er en større hund, som kræver opdragelse, mental stimulering og fysisk motion. Den er kontaktsøgende, selskabelig og vil gerne bekræftes. Derfor har racen brug for den rette mængde kontakt fra familien.

Aktivitetsniveau og handeradius

Som jagthund arbejder Golden Retrieveren efter skuddet. Dens opgave er at hente nedlagte fugle på førerens anvisninger. Den er lydhør og opmærksom samt holder nær kontakt under jagten. Som familiehund er racen også forholdsvis nem at holde indenfor afstukne rammer.

Pels og pleje

Racens glatte og let bølgende pels har en tæt, vandafvisende og godt isolerende underuld. Hunden har et moderat behæng på brystet og bagsiden af benene, ligesom den er fyldigere på halens underside. Pelsen er ikke arbejdskrævende, men den skal gennembørstes regelmæssigt.

Indlæring og håndtering

Golden Retrieveren er samarbejdsvillig og let at opdrage, så længe det sker med venlighed, positiv belønning og konsekvens. Træn hunden jævnligt, og udnyt hundens glæde ved at bære på noget i munden. Den kan hurtigt blive en fremragende lydighedshund og er generelt glad for de fleste typer af træning. Endelig er de fleste Golden Retrievere også glade for vand.

Højde

Hanner: 56-61 cm
Tæver: 51 -56 cm

Vægt

27-36 kg

Farver

Alle nuancer af gylden eller creme

Racens oprindelse til i dag

Golden Retrieveren blev skabt i grænseegnene mellem England og Skotland sidst i 1800-tallet. Baggrunden er formodentlig en krydsning mellem gul labrador-retriever, irsk setter og den nu uddøde tweed water spaniel.

Golden Retrieveren blev hurtigt populær blandt jægere på grund af dens nænsomme måde at apportere fuglene på. I dag anvendes den stadig som jagthund, og den gør desuden stor nytte ved opsporing af f.eks. misbrugs- og sprængstoffer, som redningshund, servicehund for handicappede og som elsket familiehund.

Med tiden har racen udviklet sig i to linjer; En, der primært har vægtet eksteriøret, og en, som har lagt vægt på arbejdsegenskaber. Spørg den enkelte opdrætter, hvilken type de har for at få mere information og for at finde ud af, om den type er noget for dig og din familie.

HJEMLAND

Storbritannien - INTERNATIONALT RACENAVN: Golden retriever.